Friday, December 24, 2010

penasaran hati n kegusaran hati

assalamualaikum uol
berjumpa lagi kita setelah 1 bulan aku x mengupdate blog.
Bukan kerana x ader maser tapi terlebih makan vitamin M,vitamin yg paling glamour maser aku kecik dulu kala
selalu abg long aku kater terlebih makan vitamin M.nak th ker aper tu vitamin M,bermaksub malas.........hihihhhii.
entah kenapa semakin hujung tahun semakin banyak masalah yang berlaku dalam agenda kehidupan aku,sama ada baik @ buruk.begitu la lumrah kehidupan manusia tidak pernah puas dengan aper yang ader.dari perkara kecik mengjadi besar sebesarnyer.maka bermula lah hati mengjadi ketidakpuasan dengan semua orang.
manusia yang kadang kala belagak lawa akan menganggap diri terlalu lawa dengan tidak bersyukur dengan aper yang dianugerahkan oleh allah dengan seada2nyer.walaupun mempunyai suami,isteri tapi masih lagi bergurau senda dengan laki n puan lain.mungkin juga penghabisan dunia dah sampai ker penghujungnyer,ALLAHUAKHBAR.
setiap manusia ader bermacam2 perangai,peel,tabiat,.bak kataorang rambut samer hitam tapi hati lain2.
manusia yg boleh pegang rahsia ader yg x blh,benda ini yang menghancurkan dunia,maka terjadila ejek mengejek sesama manusia.orang yang x bersalah akan menjadi mangsa keadaan.ya ALLAH kenapa la manusia zaman sekarang lupa tentang persaudaraan sesama islam.mengaku diri islam tapi x mengamalkanyer.
bagi yang meluahkan masalah yang dikira priversi tapi x pandai cari orang maka terjadi la huru hara antara mereka.kenapa masih ader lg sifat begini dalam hidup yang serba moden nie.itu x amsuk lagi yang bermulut lembik x blh dibayangkan macam mner.nauzubillah.orang nie kata ginie,orang tu kata gitu maka dari yang x th jadi tahu.bagi yang amnensia x ingat aper yang dibuat menbuat onar x tentu hala malah tuduh menuduh nie perkara biaser.


kepada uol kalau x puas hati tu sila la berjumpa face 2 face dengan orang yang korang x puas hati maka tidak timbul la masalah yang tidak diingini berlaku dalam kehidupan kita.sentiasa la kita beramal kebaikan,jangan la kita menghancurkan lagi dunia yang sedia hancur nie.aku belum lagi mengulas perkara yang berlaku diluar sana,dalam kehidupan aku pun x terhingga banyaknyer masalah yang belum selesai.pening aku memikirkan n membuatkan hati panas jer.yaallah jauhkan sifat2 yang ko benci dari aku......................amin.

Thursday, November 25, 2010

BILER ORAM KELATE BERKENCEK LUAI.............

ASSALAMUALAIKUM UOL

Pejam celik,pejam celik,pejam x celip2 dah 5 tahun aku dok shah alam nie.
difikir2kan lamer jugak aku kat sini,dah jadi org sini dah.Tengah mengalamun tu terfikir la aku mula2 datang kat sini macam hal berlaku,pelbagai bahasa yg dipelajari ader yg kelakar,janggal,x pernah dengar pun ader.

Nie ader ayat yang kelakar yang pernah aku dengar @ aku sendiri yang cakap
apabila berada disini pada awal2 aku datang.Setakat yang aku ingat la.mungkin klu org kelantan yang baca mesti faham aper yang aku tulis nie.klu yang x faham tu tanya2 la orang yang faham dielek kelantan.

baco sapa abis ni,baru demo pehe.....buleh tehe nok suko selok.
  1. Gu kawe kijo hotel,dio sepatutnyo anta guest pegi airport tapi huje pulop,dio tunggu la sapa uje bereti baru dio royak ko guest,kawe dengar dio oyak gini "mari kita pergi encik.hujan sudah SERIK ni.
  2. Dulu,mase blaja kolej kelas komputer,kawe aja gu kawe pasal komputer,doh dio slow nok teke tikuh tu,kawe kato la gini "mi,tunggu gapo lagi nyo,PENYEK la mouse tu".gu kawe pun kato,oloh kapong molek bahaso mung,mujur mu tok oyak JIREK...
  3. Kawan aku.......dia nok bayar harge pulut lepa kat cafe.....dia sebut "pulut LEMPA satu".............sepatutnye pulut panggang
  4. Cikgu: kenapa baju sekolah awak ader bintik2 hitam?? Murid: baju saya kena pertik sawa cikgu...
  5. Masa mulo2 masuk kolej ...g cafe beli air dale gelas plastik mcam kat pasar malam tu....pahtu maso nak bayar tuh...."kak,ada TUDUNG tak?"sambil tangan tunjuk kat atah gelas tuh.....kakak tuh mulo2 tok pahe....doh aku tunjuk atah gelah tu.dia pun kata ......."ooo.....penutup".......dengan muka selamba ....a'ah penutup".....malu weh.....
  6. Kawan aku citer cara2 nak masak kerutup......................."mula2 panaskan minyak.......masukkan bahan kisar...tumis hingga naik bau......kemudian masukkan AWAS....."
  7. Peristiwa kat bandar jengka..........."BANG MINTAK SUPIK SATU".........bercakap luar tuh....
  8. Ade sorang awek kalate  ni keja receptionist kat hotel..................ari tu hotel blackout,so guest kol la hotel,dia yang cakap.Guest:"naper x ada letrik?......Awek:maaf cik ,blackout api berjentap tadi"
  9. Dalam sebuah komuter........"abang boleh ALIH sikit tak? saya nak duduk retep"
  10. Saen aku dio nak beli kuih d bazar ramadhan ari tu....die beli kuih rm2 gune duit rm5 pahtu mok cik kedai tu wi balik rm2 .....so dia pong oyak la la,"mok cik cucur lagi x cukup seringgit"mok cik ni pon oyak..."cucur xde dek,kalo nak kat kedai sebelah ade"
  11. Ado promoter gas mari umah aku.....nak jual kepala gas untuk keselamatan gas gapo x tahu la....... mok aku hok interested nak beli.................pah mok aku tanya laa............nak guna gano ni..........dia pun jawab......."macam nie mak cik...........kepala ni bawah makcik CONCOS kat tong gas ni.........
  12. Ore kg aku dok kl,jenis tok beso kecek luar........dia ada duit besar nok tukar keda...........nok oyak gano ni nok tukar duit ni........dio kecek luar jugak........."bang,nak tukar duit HALUS ada?.......
  13. Cikgu: ada berapa jenis KUTUB kat bumi ni....?? Murid:dua cikgu. Cikgu:nama dua jenis kutub tersebut.Murid:KUTUB AYAM DAN KUTUB DAGING   (khutub @ kerutuk)



Klu ader yang terasa aku mitak maap banyak2,kata2 dalam wall nie tiader kaitan antara yang hidup @ mati.Sekadar bergurau senda di hari jumaat n merealise kan tension yang mner sedang mengalami banyak masalah x kira masalah dalaman @ luaran.wassalam.

Wednesday, November 17, 2010

1st AIDILADHA

Hari ini satu hari aku beraya bersama kakak ku.
dan selama 1 hari jugak la kakak aku jadi bujang n keluar dari keponpong berkeluarga.Kesian mynieces.
mereka kena tinggal 1 hari dirumah bersama abg ipar ku iaitu che aziz bin deraman.
Tepat jam 12.30 pm kakak ku menjemput aku dirumah yang berada dialam megah shah alam.dengan berbaju t/shit n berseluar trekshuit.Aku plop sedang menunggu nyer dengan berbaju kurung kain bercorak bungga2 gitu.
Rumah pertama kami jajah adalah umah kak long dikajang,sayang tul aku ngan kak ipar ku itu
kerna dier menyendierkan nasi impat berserta kuah kacang sebijik cam mek aku wat kat kg.Ader la jugak lauk2 lain iaitu rendang ayam,sambal udang n sayur  lodeh.Semua ader kat rumah kak ipar ku tu.abg nik,abg long aku.kecuali la abg ngoh aku tiada,bak kata adik aku asmat dier x masuk book.huhhuhhuhu
Setelah semua juadah yang disediakan oleh kak long aku kami sapu bersih masuk dalam tong kami yang setiaser kami bawa.hihihihihihi thanks kak long kerana menyedierkan juadah hari rayer samer cam kampung kat kelantan.

Selepas juadah dirumah kak long kami bedal.
kami berkonvo plop g rumah abg chik aku yang berada di bangi selangor.Kami pergi 2 buah keta ajer
iaitu keta abg long n keter abg nik aku.Cam rayer puaser hr tu la kami berkonvo beraya.Tapi rayer puaser hr itu ader mek aku n rayer nie x ader.
Dirumah abg chik aku plop menyedierkan soto ayam berserta sayur lodeh spesis makanan jawa
al maklum lah kak lin org jawa johor.Bestla makan juadah yang disediakan oleh kakak ipar ku.
Selepas makan kami berborak sampailah jam menunjukan kul 4ptg.Kami bergerak balik kekajang umh kak long ku,ini kerna kak yah ku meninggalkan keta kat rumah dirumahnyer.

Dalam kul 4.30 ptg baru la aku,kak yah n ada iaitu adik aku bertolak balik ker shah alam.
Kami sampai shah alam singgah umah akak ku sekejap untuk amik ain ajer @ namer sainstefiknyer martopo hihihihi.Distinasi terakhir ku adalah rumah kawan kak aku di seksyen 19 shah alam iaitu kak nor namer timangan nyer.Makan plop laksa pinag berserta nasi impit.pukul 7.30 mlm aku br betul2 sampai umah aku di alam megah.ooooooo penatnyer beraya nie tapi best.

Ok la uoll aku nie bercoloteh panjang plop,tapi maap yer gambar x ader aku x sempat amik gbr pun malas la aku nak tekan2. 

Tuesday, November 16, 2010

AIDILADHA kembali lagi

HO..HO..HO..HO balik kampung  hati riang
riang ker hati aku nie,tengah berfikir cam ner keadaan esk hari rayer.Ini adalah pertama skali aku beraya disini dan terpaksa bekerja esk hari,ini kerana semata2 product baru pya pasal.
Teringat kenangan beraya haji di kampung,1 hari sebelum rayer mek,k.jah, moksu minoh akan sibuk menyedierkan kelengkapan membuat ketupat sambil mengayam ketupatpalas p/s; bukan mngumpat yer baca elok2.sambil membantu mek aku membuat ketupat.........oppppppsss sekadar membantu melihat sahaja hihhihihhi.Sambil makan sedikit pulut yg disediakan oleh mek aku yamyamyammummy sedap.
Apabila malam menjelma aku n kakak iparku akan menyedierkan untuk hidangan dipagi rayer plop.Biaser r makanan org kelantan nasi dagang ngan gulai ikan n ayam,ditambah plop ngan acar timun.Ditambah pula ngan kek yg disediakan oleh aku ler saper lagi.(tengok tangan la)yamyamyam delicius.

TAPI itu semasa aku berada dikampung halaman semua aneka juadah ader.
tapi disini cuma sekadar mendengar sahaja alunan zikir hari rayer aiduladha berkumandang distesen tv.begitu sayu hati aku beraya jauh dari keluarga.aku boleh jugak diketogerikan sebagai anak rantau walaupun dinegara sendiri.Aku rasa sayu yg teramat sangat.............

sayu hati aku makin sayu
mengenangkan nasib diri dirantauan
yang jauh dari kampung........

OWH aku nie emosional plop hari nie....
hihihihihihih ini adalah kerana semua budak rumah aku balik kg berhari rayer,
tinggallah aku keseorangan di sini.Padan muka ngan aku cuti 1 hari sajer.bestnyer klu dapat blk kg kan2.
Besok agenda aku dipagi hari rayer adalah bangun pagi n bersiap g semayang rayer,balik jer g jalan umah kakak ku n abang ku yg berada disini.X ader la aku berasa jauh dari keluarga,hihihihihihi sukanyer aku.yabedabedu

Hai sukanyer dalam hati
dapat beraya ngan keluargaku disini
walaupun mak aku ada dikampung
aku ada juga rasa beraya dikampung.

Ok la setakat nie sahaja la untuk hari nie
aku caucincau dulu yer.
esok kita sambung lagi yer.

Monday, November 15, 2010

A MOMENT TO REMEMBER!!!

watie,aku,dona,fitria,liza n k.eva
my chif leader
laila nor laila
seorg yg berjiwa lembut n kental
seorg pekerja yg berdidikasi n bersemangat waja
wif eva.
bersama2 eva dari shinetsu 
dan berjumpa semula dipolymatech.
miss u eva muahhhhh
wif yenie

kak as
GI member
 kak zai
leader GI
kak faridah
SUpervisor
kristy ryan
bos segala bos GI
WIF haryanto
tech phantom
wif bak tari


wif epi


MISS U ALL.

the return powerpuff IPQC3

Cayerla sek2 kito.
walaupun hujan panas,ribut petir,umpat keji uoll ttp memberikan mater korg.................oppps silap
mengunakan mater korang dgn segigihnyer,sewajanyer,seberanianyer.aper2 jer la.Menunjukkan korang yg berdidikasi dalam amanah yg diberikan oleh mybos ber2 tu.
Walaupun ader org kata wat aper ader chakakensa tapi masih ader custemur cliem lg.......... Biarla dier mmg cam tu(tredmark plg femos kat tempat kita kan) tapi hati baik,adat ader suplier n custemur.Kita nie diibaratkan suplier,n ader custemur yg terlebih cerewet n mengada2.Sian bos2 ku.

Sunday, November 14, 2010

BERMULA LA KISAH KU

Entah mengapa kurasa x menentu....................acehceh menyanyi la plop aku nie.
Bermula la kehidupan aku sebagai seorg insan yg berhemah n bedidikasi dari yg sepatutnyer
punyalah susah payah my cazen trening aku selama 1 hari...................

pelbagai perkara perlu difikirkan mulai dari sekarang.daripada masalah peribadi,yang menimbulkan pelbagai persoalan,walaupun muka aku menampakkan tidak timbul masalah coz kerna muka aku sentiaser happy jer.

Masalah ditempat kerja yg kelam kelibut yg teramat sangat.tapi keja aku x macam dulu lg,almaklum lah dpt hod baru yg berasal dari negara matahai terbit.jd keadaan tempat keja sedikit tertekan aku raser.uolll th kan cam ner jepun semasa pemerintahan nyer dulu.straight 2 the point.